Czas przygotowania
ok min
Poziom trudności
1 /6
Masz pytania?

Smażony filet z kurczaka, kremowy risotto i chrupiący warzywa

Smażony filet z kurczaka, kremowy risotto i chrupiący warzywa dla 6 osób

Czas przygotowania
ok min
Poziom trudności
1 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 Filet z kurczaka lub perliczki/1 osobę
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 500 g ryżu z risotto
  • 250 g proszku parmezanu
  • Rosół drobiowy
  • 3 szalotki
  • 15 cl suchego białego wina
  • 150 cl wody
  • Krem o grubości 20 cl
  • 2 orzechy masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 jagód
Smażony filet z kurczaka, kremowy risotto i chrupiący warzywa
  1. W rondelku podgrzać masło i oliwa z oliwek. Zeszklić szalotki przez 5 minut na małym ogniu. Dodać ryż i mieszać, aż ziarna staną się półprzezroczyste.
  2. Podgrzać rosół drobiowy. Wlać do ryżu 1 chochlę rosołu drobiowego, zamieszaj i powtarzaj gdy ryż wchłonie całą płyn. Dodać białe wino. Ugotuj ryż na małym ogniu, stale mieszając przez 20 do 25 minut. Dodać śmietanę i parmezan w proszku i dalej mieszaj. doprawić solą i pieprzem.
  3. Warzywa umyć pokroić w duże płaty o podobnej grubości (środki bakłażanu i cukinii nie są wykorzystane odstawić na inny przepis).
  4. Rozgrzać piekarnik 180, warzywa lekko skropić oliwą z oliwek, doprawić solą pieprzem i ulubionymi ziołami (dla mnie prowansalskie), upiec 10/15 min.
  5. Filet usmażyć na patelni z oliwą i masłem, polać filet gorącym tłuszczem od góry co chwilę by szybciej się usmażył
  6. Pokroić upieczone warzywa za pomocą formy by uzyskać idealne kwadraty
  7. Położyć warstwę risotto na talerzu i ułożyć je prostokątnie, pokryć risotto warzywami tak by idealnie pokrywały ryż dobierając kolory by uzyskać „szachownicę” nad ryżem.

Dodatkowy pomysł:
Dodaj swoje ulubiony grzyby do risotto (kurki, smardze, borowiki, trufle)

Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl