Czas przygotowania
ok 45 min
Poziom trudności
3 /6
Masz pytania?

Sałatka z kozim serem na ciepło

Salade de chevre chaud

Czas przygotowania
ok 45 min
Poziom trudności
3 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • sól
  • 1 zielona sałata
  • Ser kozi Sainte-Maure-de-Touraine
  • Kromki chleba (3/osobę) najlepiej bagietka
  • 2 pomidory
  • Orzechy włoskie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • Rzodkiewka do dekoracji
  • 1 szalotka
  • Trochę miodu
  • Zmielony pieprz
  • (opcjonalnie boczek wędzony do smażenia)
Sałatka z kozim serem na ciepło
  1. W misce zrobić sos vinaigrette: wymieszać oliwę z octem, musztardą, ząbek czosnku pokroić na małe kawałki, sól i pieprz. Umyć sałatkę pokroić pomidory i włożyć do miski sałatkowej dodać kilka orzechów włoskich. Wymieszać.
  2. Sos dodajemy na ostatnią chwilę przed podaniem by sałatę nie „spalić”
  3. Rozgrzej piekarnik do 250 ° C funkcja grill. pokroić 1 ząbek czosnku na pół i ścierać nim  Kromki chleba, następnie delikatnie kromki skropić oliwą z oliwek. Ser pokroić na kawałki około 1,5cm grubości. Kawałki sera nałóż na każdą kromkę chleba. Można w każdym kawałku sera wbić orzech włoski. Gdy piekarnik jest gorący, piecz przez 5 minut, pilnując by ser lub grzanki się nie spaliły i upewniając się, że ser jest złotobrązowy, ale nie płynie.
  4. Ułóż sałatkę na każdym talerzu i nałóż na nią grzanki. Delikatnie polewaj ser i grzanki miodem (lub sosem miodowym czyli miód roztopione w malutką ilość wody i np. z tymniakiem i solą), udekoruj cienkimi plastrami rzodkiewki. Podawaj natychmiast.
  5. Można podać z kawałkami grillowanego boczku.

Dodatkowy pomysł, Grzanka z musem z koziego sera:

Składniki: 200g świeżego twarogowego sera koziego, 100ml śmietanki, ½ pomidora obranego, ½ szalotki (lub czerwona cebula), Świeży szczypiorek, Sól , ocet z czerwonego wina

  1. Pomidor obierać, pozbywać się nasiennych gniazd, pokroić na cztery płaty. Pomidor, szalotkę i szczypiorek pokroić bardzo drobno (kosteczka), wymieszać i doprawić solą octem i ewentualnie odrobiną oliwy z oliwek.
  2. Śmietankę ubić, ser kozi zgniatać i zamieszać widelcem, połączyć połowę ubitej śmietany z serem, dodać pomidory. Następnie dodaj drugą połowę ubitej śmietany i bardzo delikatnie połącz z całością.
  3. Całość daj do lodówki na minimum godzinę.
  4. Grzanki przegotować jak powyżej (czosnek, oliwa) i upiec 5 min.
  5. Położyć świeży mus z koziego sera na grzance, podać z sałatą od razu
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl