Czas przygotowania
ok 60 min
Poziom trudności
5 /6
Masz pytania?

Nerki cielęce w sosie Porto

Nerki cielęce w sosie Porto

Czas przygotowania
ok 60 min
Poziom trudności
5 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • sól i pieprz
  • 2 piękne nerki cielęcy
  • 200 g do 300 g szalotki drobno posiekane
  • pół litra wywaru fond de veau (wywar cielęcy - wołowy)
  • 250 ml porto
  • 100 ml śmietanki
  • 30 g masła
Nerki cielęce w sosie Porto
  1. Nerkę wyczyść i pokrój w kawałkach około 2cm/2cm.
  2. W głębokiej patelni stopić masła do stanu ‘palonego masła’
  3. Sprawdź temperaturę patelni i masła. Musi skwierczeć gdy mięso go dotknie. 
  4. Odepchnij nerki na bokach i dodaj posiekaną szalotkę na środku patelni. Zeszklij szalotkę bez zabarwienia regulując temperaturę.
  5. Wymieszaj szalotkę delikatnie, dopraw solą i pieprzem.
  6. Nerki zdjąć z patelni (mają być różowe/lekko chwiste w środku). Zakończ zeszklenie szalotki.
  7. Dodać Porto flambirować i lekko redukować na małym ogniu.
  8. Dla miłośników śmietany zabielić śmietaną, w momencie gdy sos wydaje się być jednolity i redukować ponownie. Sos musi mieć mocny i wyrazisty smak.
  9. Nerki oddały krew. Nie radzę dodawać jej do sosu, może zwarzyć sos. (w domowej kuchni możemy oczywiście to zrobić!).
  10. Wrzuć nerki w gorącym sosie, i podaj od razu. Np. z ziemniakami pod każdą możliwą ich formą, z grzybkami (pieczarki, borowiki) lub z cykorią blanszowaną i podsmażaną na maśle.
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl