Czas przygotowania
ok 60 min
Poziom trudności
4 /6
Masz pytania?

Losoś „mi-cuit” konfitowany koper włoski

Losoś „mi-cuit” konfitowany koper włoski

Czas przygotowania
ok 60 min
Poziom trudności
4 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • 120g/150g filetu z łososia z skórą/1 osobę
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżki grubej soli
  • Do dekoracji kostki pomidorów lub cukinii
Losoś „mi-cuit” konfitowany koper włoski
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6), koper pokrój w plastry (pozbywaj się twardej środkowej części). Włożyć do naczynia masło klarowane, przyprawy, koper, sól i 6 łyżek wody.
  2. Wymieszać aby składniki się dokładnie połączyły. Piec przez 30 minut (żeby koper było miększe można go blanszować czyli wrzucać do wrzątku na kilka minut przed upieczeniem).
  3. Lososia smażyć w naoliwionej i dobrze rozgrzanej patelni tylko po stronie skory około 10mn (czas smażenia zależy od grubości łososia). Łosoś ma pozostać różowy (dolna część może być lekko ścięta)
  4. Przed podaniem zdjąć skórę i np pokroić w kostkę. Na dekorację można dodać kosteczki warzyw smażonych al dente (jeszcze chrupiące) i mini smardze na wykałaczce.
  5. Tak usmażony steak z łososia można również podać w całości bez pozbywania się skóry, ale wtedy nie przedstawiać skórą do góry jak to się zazwyczaj robi z smażoną rybą.
  6. W tym przypadku skóra jest mocno spalona i gorzka więc przedstawiamy ją do dołu i najlepiej bez kontaktu z pozostałymi składnikami lub sosów.
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl