Czas przygotowania
ok 15 min
Poziom trudności
1 /6
Masz pytania?

Sos piperade

Sos piperade dla 6 osób

Czas przygotowania
ok 15 min
Poziom trudności
1 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • 600 g cebuli
  • 1.2 kg słodkiej papryki
  • 3 papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • Świeże zioła aromatyczne
  • 1.5 kg pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • Papryka z „Espelette” lub pieprz Cayenne
  1. Obierz i pokrój cebulę. Słodką paprykę i paprykę i pokrój na duże kawałki. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
  2. Delikatnie usmażyć cebulę w odrobinie oliwy z oliwek. Wymieszaj papryki i smaż dalej delikatnie 15 minut.
  3. Dodaj czosnek i zioła (rozmaryn, tymianek…). Pokrój pomidory i dodaj bezpośrednio do garnka, dodać odrobinę cukru. Mieszaj często i przykryj, aby przyspieszyć gotowanie. Gotuj 15 minut.
  4. Doprawić. Gotować na dużym ogniu, często mieszając, aż woda z pomidorów odparuje. Gotuj 15 minut.
  5. Doprawić. Zakończ gotowanie na małym ogniu miksuj i podawaj.
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl