Czas przygotowania
ok 30 min
Poziom trudności
3 /6
Masz pytania?

Pain perdu

Chleb lub toasty francuskie z kremem angielskim

Czas przygotowania
ok 30 min
Poziom trudności
3 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • 6 kawałków lekko czerstwej chałki (lub innego pieczywa: stary chleb/chleb toastowy)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • masło
  • 50 ml pełnego mleka
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek jaj
  • 1 laskę wanilii
Pain perdu

Toasty:

  1. Połączyć dwa jajka mlekiem i cukrem w głębokim talerzu. Zanurz połówki tostów szybko w otrzymaną miksturę (jeśli zostawisz je zbyt długo, mogą się kruszyć).
  2. Usmaż je na dobrze rozgrzanej patelni patelnię z masłem, około 1 minuty z każdej strony.

Krem angielski:

  1. Pokrój laskę wanilii na pół i zeskrobuj nasiona nożem. Wlać mleko do rondla i dodać nasiona i połówki laski. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Włóż żółtka do miski z cukrem i ubij, aż mieszanina będzie biała i musująca.
  3. Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlej około jednej piątej części mleka nad żółtka i cukier, energicznie mieszając.
  4. Przełóż krem z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając za pomocą szpachelki. Krem jest gotowy gdy pokrywa szpachelkę „jak koc”. Aby to sprawdzić, po prostu jedż palcem po szpatułce, ślad musi pozostać czysty. Następnie wlej krem do innego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, regularnie mieszając, aby uniknąć grudek.
  5. Do toastów można dodać ulubiony owoce, świeże lub podsmażone, jeżli dodajemy np. jabłka polecam je obsmażyć w małych kwałkach i dodać cynamon do mieszanki na toasty (mleko jajko cukier)
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl