Czas przygotowania
ok 30 min
Poziom trudności
2 /6
Masz pytania?

Kompozycja warzyw faszerowanych po prowansalsku

Petits farcis provencaux sauce piperade, małe prowancalskie warzywa faszerowane sos piperade

Czas przygotowania
ok 30 min
Poziom trudności
2 /6
Masz pytania?
Składniki:
  • 3 pomidory
  • 3 okrągłe cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 3 duże cebule
  • 225 g mielonej łopaty cielęcej
  • 225 g mielonej wołowiny
  • 1 pęczek pietruszki (płaskiej)
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szczypty ziół prowansalskich
  • 40 cl oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Kompozycja warzyw faszerowanych po prowansalsku
  1. Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój wszystkie warzywa jednym cięciem na 2/3 ich wysokości .
  2. Usuń gniazda nasienne z pomidorów i odwróć, aby je odcedzić. Opróżnij pozostałe warzywa i pokrój ich miąższ. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj pietruszkę i bazylię.
  3. W misce połącz te składniki, dodaj mięso, zioła z prowansalskie, sól i pieprz. Wymieszać ręcznie, aby uzyskać jednolite farsz.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 °. ugotuj ziemniaki i cebulę przez 5 minut. odcedż.
  5. Warzywa nadziewać farszem, włóż je do naczynia do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i 150 ml wody. Piec przez 40 do 45 minut.
Następny przepis
Mikołaj Rey
na Twojej kolacji
Zamek w Montresor
niezapomniane chwile
Projekt i wykonanie:PureCreations.pl