Mikołaj Rey

Smakosz i entuzjasta wyzwań gastronomicznych urodził się we Francji gdzie wychowywał się na Zamku Montresor w dolinie Loary. Tam też uczęszczał do elitarnych szkół , studiował prawo na Uniwersytecie w Tours oraz pomagał ojcu w zarządzaniu majątkiem rodzinnym. Wszechobecna polskość panująca na Zamku od czasów hrabiego Ksawerego Branickiego który kupił zamek Montresor sprawiła ,że młody Mikołaj został wysłany do Krakowa by bliżej poznać polskie tradycje oraz nauczyć się języka polskiego. Poznał tam swą przyszłą żonę i wspólnie zaczęli dzielić życie pomiędzy Francję a Polskę.

Udział w pierwszej edycji programu telewizyjnego MasterChef okazał się przełomowy dla Mikołaja.

Będąc jednym z finalistów pozyskał sympatię widzów i stał się rozpoznawalny. Wkrótce potem rozpoczął cykl reportaży kulinarnych dla programu Dzień Dobry TVN, gdzie podróżując po całej Polsce tworzy kolejne emisje ,które trwają do dziś! W między czasie pojawiał się w takich programach jak : Projekt Lady, Hipnoza czy inne.tym, że kulinarne i jest współautorem już kilku publikacji.

Co roku jest uczestnikiem, ekspertem, prowadzącym, ambasadorem marek, konferansjerem bądź członkiem jury na festiwalach kulinarnych, konkursach ( szczególnie takich znanych jak Guide Michelin czy żółty przewodnik Gault&Millau )

Od kilku lat prowadzi warsztaty kulinarne i degustacje nie tylko w kraju ale w całej Europie a ostatnio i w Afryce gdzie przygotował wielki event gastronomiczny na 100 lecie odzyskania niepodległości dla polskiej dyplomacji.

W podróżach i zleceniach zagranicznych eventów doskonale sprawdzają się 4 języki ,które Mikołaj biegle zna: francuski, angielski, hiszpański oraz polski.

Design and implementation:PureCreations.pl